השתלת שן ברפואת שיניים מודרנית

במקרים שחסרה לנו שן במקום זה או אחר בחלל הפה, סביר להניח שהרופא שלכם ימליץ לכם על השתלת שן.

בעבר הלא רחוק, היו מבצעים גשרים, כלומר חיבור של כמה שיניים וזאת על מנת "לחסוך" את הליך ההשתלה. בשנים האחרונות ברפואת שיניים מודרנית ישנם יותר ויותר מאמרים אשר מראים שתהליך זה הוא זהו בהחלט הפתרון האידאלי להשלמת שן חסרה. יש לך כמה סיבות ויתרונות:

  • כשמדובר בתהליך זה – אין צורך להשחיז שיניים סמוכות. למעשה כשהרופא משחיז שיניים, הוא מוריד מחומר השן, דבר העלול לפגוע בחוזק של השן לטווח הארוך. אז עדיף לבצע שתל (לצורך השלמת שן חסרה) לעומת להשחיז שתי שיניים ובכך "להקריב" אותן.
  • בואו לא נשכח שנולדנו עם שיניים "מופרדות" ולא מחוברות.
  • כתר בודד לעומת גשר (יותר משני כתרים מחוברים). כשמדובר בכתר בודד, אז שמירה על היגיינה אורלית ותחזוקתו יותר טובה וזאת משום שניתן להעביר חוט דנטלי בין הכתרים/ שיניים, מה שלא ניתן לעשות עם גשר (כתרים מחוברים).
  • אם בעתיד תהיה בעיה עם אחת השיניים תחת הגשר, אז נצטרך להוציא את הגשר לצורך טיפול באותה שן ולמעשה לאחר הטיפול, נצטרך לבצע גשר חדש כי הסיכוי הוא נמוך שאותו גשר יתאים לצורה של השן שעברה טיפול. מה שלא קורה כאשר מבצעים השתלת שן בודדת.

כידוע שתל דנטלי משמש כתחליף לחלק השורשי של השן ומשמש כייסוד לכתר העתידי לבוא עליו.

Practice_Consultation_02_wen
MTI_-SDIS-Certificate_Gold_low-1

השתלת שן במפגש אחד - האם מדובר בגימיק שיווקי?

כידוע, כל אדם שצריך לעבור השתלת שיניים כבר יודע שהליך זה בנוי מכמה שלבים, למעשה זה מתחלק לשני שלבים עיקריים: השתלה (החדרת שתל) ושיקום (הרכבת הכתר על גבי השתל). שלבים אלה בנויים מתתי שלבים ונספר עליהם בהמשך.
כיום ניתן להשלים שיניים חסרות בהליך יחסית פשוט.

בשלב הראשון מוחדר שתל דנטלי אל תוך עצם הלסת. כידוע שתל עשוי מחומר שנקרא טיטניום, זהו חומר ידידותי יחסית לגוף האדם והוא נקלט בכ 95% מהמקרים. יחד עם זאת, קליטה זאת דורשת זמן ואין מנוס, אלה לחכות עד שהשתל ייקלט. כעבור זמן מה (לרוב כ 3 חודשים), ניתן להתחיל בהליך השיקום על גבי השתל, מדובר במספר מפגשים בודדים כ 2-3 עד לקבלת הכתר והרכבתו על גבי השתל. לאחרונה ישנם לא מעט פרסומים המדברים על "השתלת שן או שיניים ביום אחד", האם זה אמיתי או שמדובר בגימיק שיווקי?
בואו נעשה בזה סדר כדי שתחליט בעצמך:

  • בהחלט ניתן להחדיר שתל אחד או כמה שתלים בו זמנית במפגש אחד. אך מדובר רק בשלב ראשון מתוך סדרה של מפגשים.
  • כידוע ישנו הליך של קליטת השתל, מדובר בהליך ביולוגי שאין בו קיצורי דרך. זהו פרק זמן, שהגוף שלנו זקוק בו על מנת שהעצם שלנו "תחבוק" את השתל והוא "יהפוך" לחלק בלתי נפרד מעצם הלסת. יתרה מכך, אם נקצר את זמן קליטת השתל (כלומר נמהר בתחילת הליך שיקומי), על פי הספרות המקצועית, אחוזי ההצלחה של קליטת השתל "צונחים" מ 95% לאזור ה 50%. כשמדובר בנתון כזה (50%), למעשה ישנן רק שתי אופציות: או שזה מצליח או שלא.
  • לאחר שהשתל נקלט, יש לקחת מידות לצורך הכנת הכתר במעבדה.
  • ולסיום עוד מפגש של הרכבת הכתר על גבי השתל.

בכך למעשה השתלת שן (מתחילת התהליך ועד להשלמת השן החסרה) לוקחת במינימום כ 4-5 ביקורים במרפאה והליך זה נמשך כמה חודשים. בהחלט, בחלק מהמקרים ניתן לשקם על גבי השתל מיד לאחר החדרתו, אך שיקום זה הוא זמני שבשפה מקצועית נקרא "העמסה מיידית". מדובר בכתרים העשויים מחומר פלסטי (לרוב אקרילי) ולא בכתרים קבועים (סופיים) העשויים לרוב מחרסינה. ישנו מאמר על כתר חרסינה זמני או קבוע המדבר על ההבדל בין הכתרים (זמניים לקבועים) ובאיזה מקרים הרופא משתמש בשיקום זמני לעומת השיקום הקבוע.
אומנם העולם התקדם וכך גם רפואת השיניים, אך "אין חדש תחת השמש". לא ניתן להמציא כל יום שיטות חדשות ומתקדמות, זה נשמע טוב רק כמסר שיווקי. ברפואת השיניים, כמו בשאר תחומי הרפואה, לפני שמאמצים שיטה/ טכנולוגיה זו או אחרת, תחילה בודקים אותה לאורך השנים, עושים מעקב ומחקר מעמיק ורק כעבור שיש את כל התוצאות, מאמצים את השיטה.

שאלות נפוצות

לרוב שתלים עשויים מחומר שנקרא טיטניום. חומר זה נחשב מאוד ידידותי לגוף האדם.

זה תלוי בכמה גורמים, העיקריים שבהם: מקצועיות הרופא ומצב העצם של המטופל. בהנחה ויש מספיק מסת העצם לרופא מקצועי החדרת שתל בודד יכולה לקחת 20 דקות ואף פחות.

משך זמן ההחלמה הוא נתון אינדיבידואלי ומשתנה מאדם ולאדם, אך לרוב ההחלמה היא מספר ימים בודדים.

ישנן מספר מגבלות, העיקריות שבהן: הימנעות משתיה חמה ולעיסה באזור ההשתלה למשך מספר ימים וכן הימנעות ממאמץ פיזי. לרוב הרופא המטפל נותן הוראות ברורות (הן בעל פה והן בכתב) בתום הטיפול.




אולי יעניין אותך גם:

10372052_10152496819209587_8527826047438669104_n

ד"ר אגדי דניאל

בוגר אוניברסיטת .K.M.U (ליטא) בפקולטה לרפואת שיניים. מ- 2009 מנהל רפואי בטופז- מרכזים רפואיים להשתלת שיניים, סניף תל אביב. ד"ר דניאל עובר על בסיס קבוע

קרא עוד »
staff4big

ד"ר אגדי יעקב

רופא שיניים .D.M.D בוגר אוניברסיטת .K.M.U (ליטא) בפקולטה לרפואת שיניים. מ-2009 מנהל רפואי בטופז- מרכזים רפואיים להשתלת שיניים, סניף ירושלים (מבשרת ציון). ניסיון בתחום רפואת השיניים משנת

קרא עוד »
girl-18918-683x1024-1

טיפולי שיניים בהריון ובמהלך ההנקה

אם את מתכננת הריון, מומלץ להיבדק אצל רופא שיניים טרם כניסתך להריון. הסיבה העיקרית לכך היא שחלק מטיפולי שיניים בזמן ההיריון עלולים להיות בעייתיים בתקופות שונות של ההיריון. מאמר זה יעזור לך לעשות סדר בכל הקשור לטיפולי שיניים במהלך ההיריון ובזמן ההנקה.

קרא עוד »

רוצים לשמוע פרטים נוספים אודות כתר חרסינה או לקבל ייעוץ מקצועי?
השאירו פרטים:

או פשוט חייגו אלינו עוד היום: 02-5702992

או פשוט חייגו אלינו עוד היום:

077-9973117

גלילה לראש העמוד