השתלת עצם (חוסר עצם)
לעתים לאחר אבחון קליני אצל הרופא ופענוח צילומים, יימצא מצב המוגדר כחוסר עצם. זהו המצב שבו אין מספיק מסת העצם בלסת של המטופל לצורך החדרה ואחיזה של השתלים הדנטליים. במצבים אלה ניתן להיעזר בפרוצדורה שנקראת השתלה או בניית עצם. חוסר במסת העצם יכול להיות לגובה, לרוחב או משלוב (לגובה ולרוחב). חוסר זה נובע בעיקר ממספר גורמים כגון: נסיגת עצם לאחר עקירת שיניים, מחלת חניכיים, חוסר מולד של שיניים, קרבת רכס העצם לחלל הסינוס שנמצא מעל השיניים הטוחנות בלסת העליונה ועוד.
במקרים מסוימים השתלת עצם מתבצעת טרם החדרת השתלים, כלומר מבצעים ניתוח מקדים להשתלת עצם ויוצאים לתקופת ריפוי שנעה בין 4 ל 6 חודשים. בתקופה זאת העצם המושתלת עוברת הליך קליטה בגוף המטופל. רק לאחר תקופת המתנה זו ניתן יהיה להחדיר שתלים דנטליים. יחד עם זאת ישנם מקרים שמבצעים השתלת עצם משולבת עם החדרת השתלים הדנטליים בו זמנית. הרופא המבצע הוא זה שיחליט על איזה מבין האפשרויות הוא הולך וזאת על סמך אבחנה קלינית והצילומים של המטופל.
שתלי עצם נלקחים ממספר מקורות שונים: מקור אדם, בקר או מקורות סינתטיים. כל סוג של שתלי עצם מתנהג באופן שונה מסוגים אחרים. הרופא המטפל הוא זה שמחליט על סוג העצם שיש להשתמש בו לפי הממצאים, הצורך הכירורגי והצורך של המתרפא.
סוגים של שתלי עצם:
מקור עצמי
שתל עצם ממקור עצמי (המטופל עצמו) נלקח בדרך כלל ממקומות אחרים בחלל הפה (לרוב מאזור הסנטר או שיני בינה). מאחר והעצם היא ממקור עצמי, ישנה התאמה טובה מאוד עם כל הרקמות באזור ההשתלה.
מקור אנושי
שתל עצם ממקור אנושי אך לא מאותו אדם. שתלי עצם אלה מגיעים מתורמים אנושיים אשר מאוחסנים בבנק העצמות. שתלים אלה עוברים בדיקות מחמירות וסטריליזציה ולאחר מכן מושתלים בגוף האדם. לאחר תקופת החלמה, גוף האדם יודע לקלוט ולהפוך עצם זרה מושתלת לעצם עצמית.
מקור חיה
שתל עצם זה מגיע ממקור בעל חיים, לרוב ממקור בקר. שתלי עצם אלה עוברים תהליכים מסוימים במעבדה כך שיהיו מותאמים לגוף האדם. שתל עצם זה עובר את אותו תהליך קליטה והפיכתו לעצם עצמית כמו שתלי עצם ממקורות אחרים.
מקור סינתטי
שתל זה אינו עצם אלה חומר סינתטי מלאכותי המיוצר במעבדות. שימוש בתחליפי עצם אלה תופס תאוצה בשנים האחרונות בארץ ובעולם. היתרונות בשתלים אלה הם זמינות, סטריליות והפחתה בתחלואה. כיום, השימוש בתחליפי עצם נפוץ מאוד והם מהווים את הנתח העיקרי בהשתלת עצם ברפואת השיניים המודרנית.
בזכות הטכנולוגיה
PRF
אודות מחקרים והתפתחות טכנולוגית בשנים האחרונות פותחו טכניקות חדישות לשיפור הריפוי הטבעי של שתלי העצם והאצת צמיחת העצם סביב השתלים. אחת השיטות היא PRF, שבבסיסה עומד השימוש בחומרים עצמיים ממחזור הדם הידועים כמעודדי הריפוי הטבעי. בשיטה זאת נלקחת מנת דם קטנה מהווריד של אחת הידיים של המטופל בתחילת הטיפול הכירורגי. לאחר מכן מנת דם זאת מעוברת לצנטריפוגה אשר מפרידה את חלקיקי הדם ומבודדת את החלבונים הרלוונטיים. חלבונים אלה נקראים PRF והם מכילים ריכוז גבוה של גורמי גדילה עצמיים. בסיום הטיפול הכירורגי מערבבים את הPRF יחד עם שתל העצם כך שתהליך זה יעודד החלמה ובניית עצם מהירים יותר.
שימור מכתשית
לאחר עקירת שן, עצם המכתשית של השן עוברת תהליך מתמשך של ספיגה. מהירות ספיגת העצם תלויה במספר גורמים: מצבו הבריאותי של המתרפא, בעובי הקירות של המכתשית, במשך הזמן שעבר מאז העקירה ועוד. ככל שקירות עצם המכתשית דקים יותר ועבר זמן מה מאז העקירה, כך כמות העצם שתיספג תהיה רבה יותר ומהירה. אחת הדרכים להמעיט או במקרים מסוימים אף לעצור את ספיגת העצם היא פרוצדורה שנקראת שימור מכתשית. פעולה זאת מתבצעת מיד בתום עקירת השן על ידי מילוי מכתשית השן בשתל העצם. דבר העשוי להקל על ההשתלה בעתיד ולמנוע צורך של השתלת עצם באזור.
רוצים לדעת עוד? אנו מזמינים אותכם לפגישת ייעוץ מקצועי ללא עלות וללא התחייבות? צוות טופז עומד לשירותכם וישמח לענות על כל השאלות!
העולם התקדם – כך גם רפואת השיניים!